събота, 5 май 2012 г.

Относно Фройд .



Здравейте, няма как да не започнем от бащата на Психоанализата - Зигмунд Фройд.

Основателят на психосоматиката, знаменитият Фройд пленява много хора със своите идеи, други отблъсква, а трети спечелва за цял живот.Една от основните и важни цели за него е "ровичкането" в несъзнаваното.Това тъй тайнствено и непознато място...
Неприятните преживявания, които са будили в нас срам, вина, притесненията ни от сексуално естество - това всичко се корени в нашето незъзнавано.Огромна част от несъзнаваното ни се корени в нашето детство.
Фази на психосексуално развитие на Фройд :
Първата фаза е оралната фаза, която започва от раждането и трае до края на  първата година на нашия живот.През този период ние си доставяме удоволствие от това да сучим, да смучем и да хапем.Първата ерогенна зона е устата.Майчината гръд е първия обект на сексуалната ни потребност.Хапенето на нокти или кожички занапред в живота може да посочи признак на това, че е имало някакъв конфликт през този период от 0 до 1 година.
Втората фаза е аналната фаза, която трае от 2 до 3 година.Тогава малкият човек за първи път  да изпитва наслада от своите отделителни процеси.Но и тогава е първият сблъсък със социалните норми, идват първите наказания, тогава започват да се поставят правилата."Гошко,акай в гърнето, не там","Тони,ще изхвърлим акото ти, то не е за игра."
В този процес е важно приучаването на детето към хигиенните му навици.
Третата фаза е фалическата.Тя включва 4 и 5 година.В тази фаза много важни за детето са ерогенните зони, така както собствените им, така и чуждите.
Още от малко бебето изпитва удоволствие, но това е първият явен сблъсък с зоните, които са им носили, носят и ще продължат за напред да им доставят наслада.Освен първа и внезапна среща с ерогенните зони, настъпва и първата среща с противоположния родител..Идва времето на Едиповия комплекс, Комплекса на Електра.Много важни моменти от живота на всеки, които не бива да се подминават.Това е най-голямата трудност в този период.
Малко повече за Едиповият комплекс - малко момче, което има известен, нескрит интерес към майка си, обожава да се гушка в нея, да спи до нея, на моменти наистина му харесва да я наблюдава гола.В този момент в съзнанието му започват да се разиграват сюжети, фантазии.Безсъзнателното еротично влечение на сина към майката е опасен дотолкова, че може да навреди в по нататъшното му комуникиране с жени.В този етап "малкият Едип" няма вина за тези фантазии, чувства, мисли.Той желание единствено да се идентифицира с бащата и да спечели мама, която да бъде до него много дълго време.
Един позабравен, но доста използвам термин е и Комплексът на Електра - влечение на дъщерята към бащата.В случая на отсъстващ, липсващ, починал баща ... детето може да формира друг обект за своя детска любов. И това да бъде някой, който е превзел в момента сърцето на майката.Малката кукла Електра често ще се бута в краката на тати, ще иска да бъде гушкана, ще иска цялото внимание за нея, тя ще капризничи и ще желае "да се ожени за тати" !
Последната фаза е т.нар латентна фаза.Тя е от 5 до 12 години.В този период детето формира свои приятелски връзки, контакти, отношения.От части става по самостоятелно.
Този стадий подготвя за пубертета...

1 коментар: