вторник, 10 юли 2012 г.

Обсесивно - компулсивно разстройство

Обсесивното разстройство(ОКР), наричано в далечното минало натраплива невроза се проявява с обсесии (разнообразни мисловни разстройства- мисли, чувства, импулси) или компулсии (съзнателни, повтарящи се актове;ритуали).Тези симптоми често са придружени с повишена тревожност или потиснато настроение.Много от пациентите имат и обсесии и компулсии.

Разграничават се четири основни типа :

  • Най-разпространеният тип ОКР е свързан със замърсяването.Обсесиите за замърсяване се следват с непрестанно миене на ръце, понякога и предмети, чистене,дезинфикциране.
  • Вторият тип е свързан с патологично съмнение - проявява се компулсивно проверяване.Често може да се открие заплаха за определен тип увреждане - пожар, катастрофа.Проверките са многократни и понякога много мъчителни.
  • Третият тип е свързан с потребността от симетрия.Това води до забавеност в някои движения, за да може това, което се прави да е перфектно.
  • Четвъртият тип е ритуално събирателство - тук освен колекционери, са включени и хора, които задръстват домовете си с излишни предмети, вещи .

    ОКР възниква през детството още !

Няма коментари:

Публикуване на коментар