четвъртък, 28 юни 2018 г.

Ролята на психолога - онлайн интервю











- До колко е определящо детството и възпитанието в семейството за формирането на една личност?

- Известната формула, от гледна точка на психолози и психиатри е - ген и среда. Чрез тях се определя личността на човек. Тези елементи са изключително важни - генът, от какво семейство си, какви са били родителите ти, всичко гледано на биологично ниво. След това и средата - в каква семейна обстановка си израстнал, имало ли е похвали и наказания, какви са били те. Личността се формира в един дълъг и дълбок процес на трансформации. 

- Възможно ли е човек да се промени, ако не цялостно, поне части от характера му?

- Промяната при човек идва постепенно. Най - вече всеки индивид желае да бъде чут, разбран, приет. Процесът на промяната е труден и продължителен, но с усилена борба и с подкрепа всичко е възможно.

- Какви са проблемите в ежедневието на хората, от какво страдат те?

- Хората не се чувстват обичани, защитени, съхранени. Страхуват се, имат различни фобии, паник атаки. Имат непреработени емоции от детството си, подтиснати страхове, неизживяни мечти. Срещат се изстрадали души, които са намерили утехата си в опияненението - в алкохолната зависимост, зависимостта от психоактивни вещества, хазартната зависимост. Анорексията и булимията също са често срещани . Отказът от живота и депресията в образа на анорексията и булимията, свързана с оралните фиксации и удоволствия, когато човек се чувства недостатъчно успял и пълноценен за себе си и околните.

- Вие лекувате душата на хората, но как става това?

- Психолозите са патерицата на която да се отпуснат хората. Ние лекуваме ампутирани души. Ние помагаме за скъсаната връзка майка - дете, ние играем ролята на обгрижваш обект дори за малко. Пациентът и клиентът трябва да знаят, че има кой да им помогне, кой да бъде до тях, кой да ги подкрепи, изслуша. Ние не укоряваме, не съдим, не обвиняваме. Помагаме, за да се оправят нанесените травми от детството, от живота, помагаме на личността да се самоизгради отново.

- Има ли теми, за които хората се притесняват да говорят?

- Хората избягват темите за секса. Притесняват се, смущават се, което от части е нормално. Избягват да говорят за страховете си, особено, ако са мъже, защото така ще се покажат като слаби и няма да се почувстват комфортно. Но всяка тема, за която е трудно да се говори, значи е болезнена тема и там също се крие разковничето.






Няма коментари:

Публикуване на коментар