четвъртък, 8 ноември 2018 г.

Любов към насилника - един прочит на домашното насилиеДали е Стокхомски синдром, дали е ранен травматизъм, е или не е.. за това могат да кажат само някои от жертвите на домашно насилие.
Всяка четвърта жена е жертва на домашно насилие, това е по - статистика. Но вероятно и почти сигурно всяка втора е жертва на домашно насилие, а всяка първа е свидетел или е била свидетел като малка в своето семейство, за да се е наложило сега повторно да избере обект на своята любов, който също да е насилник.

Профилът на насилника ли ? Тук вероятно очаквате да кажа .. психопат, социопат, шизофреник.. не ! Мъжът, въпросният индивид е симпатичен, привлекателен, усмихнат и чаровен, за да може да привлече вниманието Ви бързо и внезапно. Съвсем вероятно и често срещано е да има криминално минало, да обича бързото, рисково и безразсъдно шофиране. Напълно възможно е и да е биполярен - да сменя настроенията си често. Първоначално да е много спокоен, тих и кротък и после да премине плавноо към "гневна мания" и да стане раздразнителен, агресивен и избухлив .

На първо място в тематиката за домашното насилие ще поставя въпроса за физическото насилие. Блъскането, удрянето, заплахите са една малка част от мрачната картина. Следваща крачка е да бие Вашите деца, Вие да се надявате, че той ще се промени и че ще стане друг човек, но това никога да не се случва.

Сексуално насилие също се среща много често. Насилникът се опитва да Ви принуди да правите секс с него, въпреки вашето очевидно нежелание.

И на последно, но не и по важност е т.нар емоционално насилие. Тук могат да бъдат включени манипулиране, игрониране на Вашите чувства и емоции, критикуване и унижаване.

При първа възможност се свържете с полиция, договерете се със своите съседи, ако чуят викове, моментално да извикат полиция.

Ноо, за да не се стига до тези мерки, моля Ви превантивно опознайте човека с когото сте, дайте време на себе си да го опознаете, наблюдавайте неговото поведение, вярвайте на себе си и на Вашата преценка. Най - добрият начин да се спасите от клопката на домашното насилие е като не допускате да живеете с такъв тип агресор.

Благодаря Ви.

Няма коментари:

Публикуване на коментар